Veelgestelde vragen

Hier vind je alle informatie over de Sustainable Business Challenge! Is iets toch nog niet helemaal duidelijk? Stuur ons dan een mailtje naar info@sustainablemotion.nl.

Wat is de Sustainable Business Challenge en hoe werkt het?

De Sustainable Business Challenge is de duurzaamste business case competitie van Nederland! Met de Sustainable Business Challenge doe je praktijkervaring op naast je werk of studie en ontwikkel je jezelf professioneel op het gebied van duurzaamheid en business. Het is dé ultieme boost voor een impactvolle carrière!

Zo werkt het: 

Elk jaar gaan studenten, starters en young professionals tijdens de Sustainable Business Challenge in multidisciplinaire teams aan de slag met actuele businessvraagstukken van 5 top bedrijven. De teams worden uitgedaagd om duurzaamheid en business te combineren en tot praktische en concrete oplossingen te komen, die bedrijven direct kunnen toepassen. Tijdens deze zesde editie van de challenge gaan deelnemers aan de slag met vraagstukken voor KLM, Nuon, Waternet, Enexis en ENGIE.

Na selectie van de deelnemers worden de teams door de organisatie gevormd. De teamgenoten leren elkaar kennen tijdens de officiële Kick-off. Samen gaan zij aan de slag met hun idee, dat ze presenteren tijdens de Halve finale. Als hun idee door het bedrijf als beste idee uit de bus komt, stroomt het team door naar de Finale, waar ze tegen teams van andere bedrijven strijdt. Het programma biedt begeleiding door experts en diverse workshops en trainingen, die helpen om in korte tijd een bijzondere prestatie neer te zetten. Meer informatie over het programma vind je hier.

Voor wie is de Sustainable Business Challenge?

Elke HBO of WO-student, starter of young professional die interesse heeft in duurzaamheid en business kan meedoen aan de Sustainable Business Challenge! Het maakt daarbij dus niet uit welke studie je doet of hebt gedaan. Ben je op zoek naar praktijkervaring, stage of misschien wel een baan? Dan is de Sustainable Business Challenge de perfecte mogelijkheid om jezelf bij 5 top bedrijven te profileren!

Heb ik voorkennis over duurzaamheid nodig?

Specifieke voorkennis over duurzaamheid is niet nodig, want door de vorming van interdisciplinaire teams beschikt ieder team over de juiste skills en kennis die nodig is om mee te doen!

Hoe schrijf ik me in en hoe werkt de selectie?

Je schrijft je individueel uiterlijk 28 september in. Bij de inschrijving stuur je je CV en een motivatie mee.

Elk bedrijf selecteert 12 kandidaten op basis van hun CV en motivatie. In totaal zijn er maar 60 plaatsen beschikbaar, dus zorg dat je opvalt! Alle geselecteerden krijgen na selectie (in de week van 1 tot 5 oktober) een uitnodigingsmail. Als je geselecteerd bent, heb je 24 uur de tijd om op deze uitnodiging in te gaan, hierna vervalt de uitnodiging. Als je bent geselecteerd, word je uitgenodigd voor de Kick-off op 12 oktober, waar je je team ontmoet en aan de slag gaat.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan deze challenge?

De Sustainable Business Challenge is goed te combineren naast je studie of baan. Je bepaalt samen met je team hoeveel tijd je besteedt aan het uitwerken van jullie idee! Alle teams werken tot de Halve finale aan hun idee. Daarna blijven vijf teams (één team per bedrijf) over. Tot de Halve finale vragen we je daarom op de volgende data aanwezig te zijn:

  • 12 oktober – Kick off (hele dag)
  • 19 oktober – Bedrijfsbezoek (hele dag)
  • 26 oktober – Innovation Lab (hele dag)
  • 16 november – Halve finale (middag & avond)

Als je na de Halve finale tot één van de vijf topteams behoort krijg je alle mogelijkheden om je idee nóg verder uit te werken en echt concreet te maken. Noteer deze data vast in je agenda:

  • 28 november – Winners Lab (hele dag)
  • 7 december – Finale (middag)

Wat levert de challenge mij op?

Tijdens de Sustainable Business Challenge ga je direct in de praktijk aan de slag en ontwikkel je jezelf op professioneel niveau op het gebied van duurzaamheid en business. Met een multidisciplinair team werk je aan een innovatieve oplossing waar het bedrijf écht wat aan heeft.

Het programma biedt begeleiding door experts en diverse workshops en trainingen, die jullie helpen om in korte tijd een bijzondere prestatie neer te zetten. Daarnaast kun je rekenen op een waardevol en inspirerend netwerk dat je mogelijkheden biedt om je ideeën in de praktijk te brengen. Kortom; de Sustainable Business Challenge is de ultieme boost voor een impactvolle carrière! Voor 20% van de oud-deelnemers leverde deelname een stageplek op en 15% een baan. Benieuwd? Lees het verhaal van Arjen!