Spannende finale voor de SBC van 2020!

De spanning was hoog afgelopen vrijdag tijdens de finale van de Sustainable Business Challenge 2020. De 15 teams werkten de afgelopen weken aan innovatieve oplossingen voor duurzame businessvraagstukken van Waternet, Alliander, Engie, ForFarmers en Grolsch. Tijdens de laatste puntentelling werd duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Tenslotte kreeg een team van ForFarmers de meeste punten van de gemixte jury, en won daarmee de titel voor het meest veelbelovende idee van de SBC van 2020.

In de afgelopen 6 weken gingen 60 studenten, young professionals en recent afgestudeerden in teams aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken van 5 bedrijven. Ondersteund door trainingen en workshops gingen zij het creatieve proces aan om tot innovatieve oplossingen te komen. En dat is gelukt!

Halve finale, hele finale
De dag begon al spannend voor deelnemers. Voordat zij aansloten bij de grand finale, vond bij elk bedrijf afzonderlijk de halve finale plaats. Na online aan het bedrijf te hebben gepresenteerd, koos een driekoppige jury per bedrijf het meest veelbelovende idee. Dat deden zij op basis van de presentatie, haalbaarheid en innovatie. “Het was een moeilijk besluit, want al onze teams combineerden creativiteit met haalbaarheid. Toch stak er ééntje bovenuit“, aldus Stan Raben, director Engineering & Projects bij ForFarmers.

Vanaf half 4 sloten alle 15 teams aan bij de finale via Zoom. Daar kregen ze te horen welk van de ideeën tot het meest veelbelovende van het bedrijf waren gekozen. Daarna presenteerden deze 5 teams aan een gemixte jury. Zij kregen de taak elk team van punten te voorzien. Dat zorgde voor een spannende ontknoping, want het punttotaal van de teams bleef tot het einde zeer dicht op elkaar liggen. Uiteindelijk won team 4ForFarmers met het meest veelbelovende idee.

Aan de slag met deze ideeën
Ook dit jaar viel weer op hoe innovatief, maar ook inzetbaar veel van de ideeën van de 15 teams waren. Susan Ladrak, Sustainability Manager bij Grolsch zei daarover: “We kunnen hier zeker wat mee! Volgende week bespreek ik deze 3 ideeën meteen tijdens een overleg“. Benadrukt werd dat niet alleen de winnende ideeën, maar alle 15 oplossingen getuigen van een hoop inzicht, interdisciplinaire samenwerking en creativiteit. Ook Bram Fransen, Director Datacentre Solutions bij Engie, reageerde enthousiast: “Met deze ideeën kan ik maandag al bij mijn klanten terecht. Niet alleen in Nederland, ook daarbuiten”. Geweldig om te horen voor de deelnemers aan de Sustainable Business Challenge, die de periode afsluiten met een hoop nieuwe ervaring op zak.

Met de Finale komen we aan het eind van deze bijzondere 8e editie van de Sustainable Business Challenge. Wil je meer weten over de innovatieve oplossingen van de teams? We vertellen er graag meer over! Neem contact op via info@sustainablemotion.nl