De 8e editie online afgetrapt!

Afgelopen vrijdagmiddag op 30 oktober startte de kick-off van de Sustainable Business Challenge 2020 met 60 enthousiaste deelnemers. Met bijna 200 aanmeldingen dit jaar is het voor de geselecteerden misschien wel extra bijzonder om geselecteerd te zijn. De 60 studenten en recent afgestudeerden zijn klaar voor de start en het enthousiasme voor de kick-off is duidelijk zichtbaar! De komende weken dagen de deelnemende bedrijven jong talent uit om tot een innovatieve en haalbare oplossing te komen voor hun duurzaamheidsvraagstuk.

Hoe maak je biertanktransport duurzamer? Hoe kunnen we in toekomst stroom verdelen in de openbare ruimte? En op welke manier kunnen we boeren stimuleren hernieuwbare energie op te wekken en te delen? Dat is een greep uit de uitdagingen waar de studenten voor Engie, Waternet, Alliander, Grolsch en ForFarmers de komende weken aan gaan werken. In interdisciplinaire teams –met studenten met zowel technische als sociale achtergronden – werken zij aan oplossingen die deze bedrijven daadwerkelijk kunnen gaan implementeren.

Elkaar leren kennen
Iedere deelnemer heeft voor aanvang van de kick-off thuis een pakketje ontvangen, waarin ook al enkele items voor de rest van het programma zijn opgenomen. Zo kregen de deelnemers een duurzaam vervaardigde zonnebril van tarwegras, als symbool voor de andere bril die je soms nodig hebt om goede ideeën te bedenken.. Door die op en af te zetten als antwoord op een vraag, leren de deelnemers elkaar deze middag beter kennen. Ook bedrijfsvertegenwoordigers zien op deze manier wie voor welk bedrijf aan de slag gaat.

Veelbelovende start
Tijdens break-out sessies leert elk team elkaar aan de hand van het teamformulier beter kennen, verzint een teamnaam en wijst een teamcaptain aan. De deelnemers zijn enthousiast, en hebben veel zin de bedrijven en hun uitdagingen beter te leren kennen. “Superleuk om zo bezig te zijn. Ik was heel erg benieuwd naar de Sustainable Business Challenge, zei ik al aan het begin, en ik kijk uit meer over mijn uitdaging voor Waternet te weten te komen” vertelt een deelnemer. “Dit belooft veel goeds voor de volgende evenementdagen!”.

 

 

Programma Sustainable Business Challenge
In 1,5 maand worden de teams met workshops en trainingen ondersteund in het creatieve proces om tot een innovatieve oplossing voor hun vraagstuk te komen. Het Analyselab op 6 november biedt kans om het vraagstuk door en door te begrijpen, en daarnaast krijgen teams de nodige tools om zo goed mogelijk te kunnen samenwerken. Op 13 november worden de talenten door de deelnemende bedrijven uitgenodigd voor de online Inhousedag en krijgen ze een kijkje in de keuken én de kans om zich te profileren. Op het Innovation Lab op 20 november krijgen de talenten workshops en tools om zoveel mogelijk ideeën te genereren en deze vervolgens om te zetten naar innovatieve en concrete oplossingen. Tijdens de Finale presenteren alle teams hun idee aan de jury, waar uiteindelijk het team met het meest veelbelovende idee wordt gekozen.

Wil je meer zien van de middag? Check dan ons fotoalbum op Facebook!