Nieuws

Interessante verslagen van eerdere edities en natuurlijk alle laatste updates over de challenge van 2018 vind je hier. Laat je inspireren!

Halve Finale: allerlei creatieve ideeën

Afgelopen vrijdag vlogen de creatieve ideeën je om de oren tijdens de Halve Finale van de Sustainable Business Challenge 2018. Alle 25 teams presenteerden hun innovatieve duurzame business oplossing aan een bedrijfsjury. Elk bedrijf koos vervolgens één team dat zij meenemen naar de Finale op 7 december.

De afgelopen weken werkten 25 teams aan innovatieve én concrete ideeën voor hun duurzame businessvraagstukken. Met trainingen en workshops werden de talenten ondersteund in het creatieve proces om tot een vernieuwende oplossing te komen. De bedrijfsjury’s van KLM, Nuon, Waternet, Enexis en ENGIE hadden een lastige taak tijdens de Halve Finale bij PLNT in Leiden. De teams presenteerden namelijk hun ideeën aan de bedrijfsjury’s, die vervolgens maar één team mochten kiezen die zij meenemen naar de Finale.

De jury’s hadden voor de Halve Finale de innovatieve ideeën op papier ontvangen, maar de strijd was nog lang niet gestreden. Met strak uitgewerkte presentaties en mooie visuele ondersteuning deden de teams er alles aan om de jury van het bedrijf van hun idee te overtuigen. Door het stellen van kritische vragen kregen de jury’s een nog beter beeld van de innovatieve oplossingen. Zij beoordeelden de oplossingen onder andere op innovativiteit en haalbaarheid om uiteindelijk tot een beslissing te komen.

Discussies tijdens het juryoverleg
Bij veel van de bedrijfsjury’s bestond het juryoverleg uit heftige discussies, omdat alle oplossingen waardevolle elementen bevatte. “Het is lastig om één winnend team te kiezen, ik vind dat in alle oplossingen waardevolle elementen zitten en de presentaties hebben het nog lastiger gemaakt, maar we kijken voor onze eindbeslissing nu naar het totaalplaatje!” vertelt Hans Veldkamp, jurylid van KLM. Uiteindelijk wordt de knoop toch doorgehakt. De juryvoorzitter van KLM licht toe: “Er waren zelfs ideeën waar wij zelf van dachten dat deze niet konden, maar die blijken door de insteek die de teams hebben gekozen wellicht toch mogelijk, geweldig!” KLM is net als de andere bedrijven van plan om voor alle ideeën te kijken welke elementen opgepakt kunnen worden binnen hun bedrijf.

Ideeën naar een nog hoger plan tillen
Tot aan de Finale werken de teams die de 5 bedrijven zullen vertegenwoordigen tijdens de Finale hard om hun oplossing naar een nog hoger plan te tillen. Ze concretiseren de oplossing in samenwerking met de bedrijven en hun stakeholders. Daarnaast worden ze tijdens het Winners Lab ondersteund om het idee tijdens de Finale goed te presenteren.

Op vrijdag 7 december vindt de ultieme ontknoping plaats: dan kiest een onafhankelijke jury het team met het meest creatieve en innovatieve idee tijdens de Finale. Benieuwd naar dé winnende oplossing van de Sustainable Business Challenge 2018? Kom naar de Finale bij Waternet en geef je hier op!