Nieuws

Interessante verslagen van eerdere edities en natuurlijk alle laatste updates over de challenge vind je hier. Laat je inspireren en ontdek de mogelijkheden!

Delfland: deze talenten zijn de toekomst

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil haar stakeholders bewust maken van het water om hen heen, van de gevolgen van klimaatverandering en van hun eigen rol zodat zij hier veilig kunnen wonen en werken. Getalenteerde studenten, starters en young professionals denken mee over het duurzaamheidsvraagstuk tijdens de 5e Sustainable Business Challenge. Deze talenten zijn de toekomst! Ik hoef me geen zorgen meer te maken.” vertelt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma.

Van 13 oktober tot 8 december doet het Hoogheemraadschap Delfland mee aan de Sustainable Business Challenge. 100 studenten, starters en young professionals gaan tijdens deze challenge aan de slag met vraagstukken van 5 bedrijven. Naast het Hoogheemraadschap Delfland doen dit jaar ABN AMRO, Enexis, ENGIE en Floriade mee.

“Het is ontzettend goed voor je organisatie om met vreemde ogen naar je te laten kijken. De Sustainable Business Challenge geeft ons daarvoor de mogelijkheid” vertelt dijkgraaf Michiel. In Delfland neemt de interne en externe druk op het watersysteem toe. Klimaatverandering in combinatie met een toegenomen bebouwingsdichtheid creëert dit wateroverlast in de regio. De teams werken aan innovatieve oplossingen om stakeholders te betrekken bij het bergen, vasthouden en infiltreren van regenwater. “De kritische vragen en nieuwe ideeën van de deelnemers versterken bewustwording aan onze kant. Daarnaast worden de talenten door het werken aan onze case ook zelf waterbewuster.”

Geen zorgen voor de toekomst
Dijkgraaf Michiel ging in gesprek met de talenten tijdens het Bedrijfsbezoek en blikt terug: “Ik werd zo enthousiast van de energie die de deelnemers meebrachten. Je merkt gelijk dat ze ontzettend gemotiveerd zijn. Ze zitten nog niet vast in structuren en weten out-of-the-box te denken.” Hij vervolgt geruststellend: “Als ik me al zorgen maakte om de toekomst, dan hoeft dat niet meer. Deze talenten zijn de toekomst!”

Naast het vinden van een innovatieve oplossing voor het vraagstuk, houdt Delfland tijdens de challenge haar ogen open voor talent. “We zijn altijd op zoek naar enthousiaste talenten die willen deelnemen aan een traineeship of beginnen op andere startersfuncties.”

Unieke mix
De multidisciplinariteit van de teams maakt de challenge volgens dijkgraaf Michiel uniek: “De mix tussen studenten, starters en young professionals en hun verschillende studieachtergronden zijn heel interessant. Het is voor ons een groot voordeel dat ze niet allemaal een achtergrond in water hebben, waardoor ze met een frisse blik naar ons vraagstuk kunnen kijken.”

Tijdens het Expertise Lab volgden de deelnemers  workshops voor het bedenken en uitwerken van een innovatieve oplossing voor hun case. Ook kregen de teams de kans om met experts in gesprek te gaan om hun ideeën te toetsen en zich voor te bereiden op de Halve finale. “Ik ben ontzettend benieuwd naar de oplossingen van alle teams in de Halve finale én we willen natuurlijk erg graag dat Delfland goed uit de challenge komt. We doen natuurlijk ook mee om te winnen”, sluit Michiel lachend af.

Op 17 november presenteren de teams van het Hoogheemraadschap en de andere bedrijven tijdens de Halve finale hun innovatieve en praktische ideeën aan de bedrijfsjury. Elk bedrijf geeft één team een ticket naar de Finale.

Meer weten over het Expertise Lab? Lees de terugblik of bekijk de foto’s!