2016 editie gewonnen met revolutionair idee

Aan de Sustainable Business Challenge deden dit jaar ENGIE, Enexis, VolkerWessels , Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en IKEA mee. 100 deelnemers werkten in 25 teams aan de vraagstukken van deze 5 bedrijven. Donderdag 8 december was het tijd om het winnende team bekend te maken bij technologisch kunstcentrum Mediamatic in Amsterdam.

Een terugblik. Op 14 oktober startten 25 teams met het bedenken van duurzame oplossingen voor de vraagstukken van de 5 deelnemende bedrijven. De teams werden het hele traject op verschillende manieren begeleid bij het bedenken van een oplossing. Zij kregen onder meer een workshop vraagstukanalyse, een workshop innovatief denken, pitchtrainingen en een bedrijfsbezoek voor meer achtergrondinformatie. Daarnaast konden zij op locatie of in het veld vragen stellen aan stakeholders.

Alles uit de kast

8 december was het echt tijd om een winnend team te kiezen. Een team dat een innovatieve, duurzame en haalbare oplossing bedacht. Het kiezen van de winnaar was de taak van experts Antoine Heideveld (directeur bij het Groene Brein), Bart Vink (Programmamanager bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Meino Zandwijk (founder en managing partner bij DUTCH). Strak in het pak presenteerden alle 5 de teams hun oplossing aan de experts. Naast het pak haalden de 5 de teams ook hun opgedane kennis en (non-) verbale presentatieskills uit de kast om de jury te overtuigen.

Team Enexis overtuigt jury

Het team dat er qua vorm én inhoud uitsprong was het team van Enexis. Zij bedachten een antwoord op het vraagstuk: “Een tweede leven voor het Nederlandse gasnet”. Een actueel vraagstuk, waar ook Minister Kamp vorige week over sprak in het nieuws. Dus met alleen het antwoord op deze vraag had het team de jury al kunnen overtuigen. Maar het team deed er nog een schepje boven op. Want de oplossing die zij bedachten is ook nog eens een antwoord op een ander probleem: grootschalige energie-opslag van duurzame energie.

Geldwinst en grootschalige opslag

Het team bedacht de Infinite flow. Het gasnet wordt gevuld met een revolutionair soort vloeibare batterij waarmee duurzame energie grootschalig kan worden opgeslagen (iets wat tot nu toe nog niet mogelijk was). Hoe werkt dit precies? Thuis opgewekte stroom wordt in het Infinite Flownet opgeslagen, waar vrijwel iedereen – net als aan het huidige gasnet – op aangesloten is. In dit opslagnetwerk hoeven vraag en aanbod niet continu in balans te zijn zoals in het elektriciteitsnetwerk. Dit grootschalig opslagsysteem is efficiënter dan losse accu’s en zorgt ervoor dat er ook op donkere, windstille dagen duurzame energie kan worden gebruikt.

“We hebben gekozen voor het idee van de Infinite Flow omdat het een heel grootse en ook nog eens haalbare oplossing is voor een actueel vraagstuk”, aldus jurylid Antoine Heideveld.

Alle bedrijven aan de slag na challenge

Michiel van Dam, innovatiemanager bij Enexis is erg enthousiast over de Infinite Flow en verzekert het team dat er een onderzoek voor een pilot zal worden uitgevoerd. Ook de andere 4 bedrijven gaan aan de slag met de ideeën van hun teams. Zo vertelde Lars van der Meulen, Corporate Responsibility Manager bij VolkerWessels dat de oplossing om big data in te zetten voor bouwprojecten zal worden geïntegreerd in uiteenlopende functies.

Daarnaast vertelde Jolanda van Ginkel, Sustainability Specialist bij IKEA dat het bedrijf niet alleen in zee gaat met de oplossing van het finaleteam (het bouwen van een duurzaam pop-up huis om consumenten te inspireren) , maar ook nog aan de slag gaat met een oplossing van één van de halve finale teams. Ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier biedt, samen met PWN , hun team een pilot project aan in West-Friesland. Hun team bedacht een ketenoplossing om in hun regio medicijnresten uit het drinkwater te filteren. In het rijtje sluit ook ENGIE aan, ook dit bedrijf gaat aan de slag met de oplossing van het vraagstuk. Hun finalistenteam bedacht een oplossing om de energietransitie in de Rotterdamse haven mogelijk te maken, getiteld Rotterdamse Kracht.

Meer weten

Wilt u meer weten over de Infinite Flow of bent u benieuwd naar de oplossingen van de andere teams? Neem contact op met info@sustainablemotion.nl.

Klik hier voor foto’s & de video van de Sustainable Business Challenge 2016.