Jong talent strijdt om beste oplossing voor energietransitie Rotterdamse haven

Energiebedrijf ENGIE wil voorop lopen in duurzame verandering. Stapsgewijs wil het bedrijf de energiebronnen verduurzamen. Een belangrijke plek waar deze transitie moet gaan plaats vinden is de haven van Rotterdam. Momenteel laat ENGIE jong talent meedenken over deze transitie, tijdens de Sustainable Business Challenge.

Van 14 oktober tot 8 december is ENGIE één van de deelnemende bedrijven aan de Sustainable Business Challenge. Naast ENGIE doen IKEA, Volkerwessels, Enexis, en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier mee. 100 studenten en starters gaan binnen deze competitie aan de slag met vraagstukken van deze 5 bedrijven.

De challenge is inmiddels volop aan de gang. Afgelopen vrijdag, op 18 november, was de halve finale in de bibliotheek van Rotterdam. Hier streden de 5 teams van ENGIE tegen elkaar om door te gaan naar de finale. In de finale neemt dit team het op tegen de finaleteams van de 4 andere bedrijven.

Zware taak kiezen finaleteam

Wessel Sluis, commercieel directeur van ENGIE, is tevreden over de halve finale. “De energie die vandaag los kwam, zorgde ervoor dat ik wel weer student wilde zijn.” Sluis had er een zware taak aan om een finaleteam met de beste oplossing uit te kiezen. “Het was cliché, maar het was heel moeilijk. We hebben uiteindelijk gekozen voor het team dat het meeste impact kan maken; dat wil zeggen, die voor de grootste CO2 uitstoot vermindering gaat zorgen.”

Ideeën voor de stad als orgaan

Ook Wil Kovács, Stadsbeheer Rotterdam en hoofd Leidingenbureau en Beheer Ondergrond, vond het geweldig om de 100 jongeren over de vloer van de Rotterdamse bibliotheek te hebben. “We vonden het erg leuk om al die jongeren hier te hosten, omdat Rotterdam een stad is die de ruimte geeft aan jonge en frisse ideeën. Ik heb vandaag dan ook ideeën gehoord waarmee we als stad stappen kunnen zetten. Veel ideeën hadden te maken met de inrichting van de stad als orgaan.”

Winnende team

Op 8 december zal blijken of ENGIE de duurzaamste business case competitie van Nederland gaat winnen. De 5 finaleteams worden de komende drie weken klaargestoomd voor de zinderende finale bij Mediamatic in Amsterdam.

Voor de foto’s van de halve finale van de Sustainable Business Challenge, klik hier.