Finaleteams Sustainable Business Challenge bekend

De spanning was om te snijden tijdens de halve finale van de Sustainable Business Challenge afgelopen vrijdag. In het bibliotheektheater van Rotterdam presenteerden de 25 teams hun oplossingen aan de 5 bedrijven. Elk bedrijf gaf één winnend team een ticket naar de finale op 8 december.

De bedrijfsjury’s van IKEA, Enexis, ENGIE, VolkerWessels en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (i.s.m. PWN) hadden afgelopen vrijdag een moeilijke taak. “Wij moesten kiezen uit 5 steengoede ideeën”, vertelde commercieel directeur Wessel Sluis van ENGIE. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor het team dat het meeste impact kan maken en voor de grootste CO2 reductie kan zorgen.”

Lange termijn oplossingen

Ook de andere  bedrijfsjury’s waren enthousiast over het niveau van de aangedragen 25 oplossingen. “Onze 5 teams hebben goed nagedacht over de oplossing van ons vraagstuk op lange termijn”, vertelde jurylid Michiel van Dam van Enexis. Wil Kovács, Hoofd Stadsbeheer Rotterdam en bedrijfsjury voor ENGIE, vond de 5 ideeën zo geschikt, dat hij ze het liefst meteen wil voorleggen aan diverse ambtenaren van Rotterdam. “Deze frisse ideeën kunnen we goed gebruiken in onze stad.”, vertelde Kovács.

Groene jurkjes en flitsende filmpjes

Ook de energie en creativiteit van de teams overtrof de verwachtingen van de bedrijfsjury’s. Van een filmpje over augmented reality, tot flitsende PowerPoint presentaties, tot groene jurkjes. De deelnemers hadden letterlijk alles uit de kast getrokken om te winnen. Met de mentaliteit van de deelnemers zat het ook snor. Zo gaven de 5 teams van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de uitslag al aan dat, of ze nou zouden winnen of verliezen, er alles aan zouden doen om het bedrijf voor de tweede keer op een rij te laten winnen, (de vorige editie van de Sustainable Business Challenge werd gewonnen door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

Knopen door hakken

Om 19:00 uur was het dan toch echt tijd voor de jury’s om knopen door te hakken. Slechts 5 teams kregen een ticket naar de finale. Een positieve noot voor de teams die niet door zijn naar de finale – hun idee belandt na de challenge niet in een la. De bedrijfsjury’s waren zo te spreken over zowel hun eerste als tweede favoriet, dat de oplossingen worden voorgelegd aan het interne management.

Ultieme ontknoping

Komende maand gaan de finalisten nog hard aan de slag om hun oplossing te perfectioneren. Daarbij worden zij ondersteund met een Winners Lab, om hun oplossing verder te concretiseren en perfect te kunnen pitchen.

Op donderdag 8 december, tijdens het Duurzaam Doen Café, vindt de ultieme ontknoping plaats: dan gaan de teams én bedrijven de eindstrijd met elkaar aan tijdens de finale. Benieuwd naar dé winnende oplossing van de Sustainable Business Challenge 2016? Kom naar de finale bij Mediamatic in Amsterdam van 14:00 – 18:30 uur!

Bekijk hier de foto’s van de halve finale.