Jong talent zoekt oplossing voor medicijnresten in drinkwater

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en drinkwaterbedrijf PWN vinden het tijd dat er in hun regio minder medicijnresten in het water terechtkomen”. Om dit voor elkaar te krijgen doen de organisaties samen mee met de Sustainable Business Challenge. Tijdens deze duurzame business case competitie dagen 5 bedrijven 100 jonge deelnemers uit om aan de slag te gaan met hun uitdagingen.

Vanaf 14 oktober werken 20 jongeren in teams van 4 aan het prangende vraagstuk van HHNK en PWN. De vijf teams zijn inmiddels flink op weg met het bedenken van een oplossing voor het vraagstuk. Zo was het 21 oktober tijd voor een bedrijfsbezoek voor de teams. De jongeren konden in Heerhugowaard nog eens kennis inwinnen over het onderwerp en beide organisaties. “We hebben met verschillende stakeholders gepraat tijdens het bezoek. Dat gaf nieuwe inzichten en maakte het probleem duidelijker.”, vertelde deelneemster Mieke van der Laan.

Creatieve ideeën bedenken

Afgelopen vrijdag, 28 oktober, was het tijd om creatief aan de slag te gaan met het probleem, tijdens het Expertise lab op de Universiteit Utrecht. Op het programma stonden workshops van trainer Emile Mazerant. Hij leerde de 100 deelnemers divergeren, convergeren en toetsen. Dat wil zeggen: eerst kregen de deelnemers handvatten aangereikt om creatief met het probleem van hun bedrijf aan de slag te gaan. Daarna moesten de deelnemers het concept verder uitdenken. Tot slot was het tijd om deze ideeën voor te leggen en te toetsen bij zes experts van organisatie het Groene Brein én bij de andere deelnemende teams.

Met goede moed naar halve finale

De teams van Hoogheemraadschap kijken goed terug op het Expertise lab. Zo noemde team 2 het een inspirerende dag. “Als we deze dag hadden gemist, dan zaten we een stuk vaster met de oplossing. We hebben nu echt een goed idee, waar we helemaal achter staan.”

Ook deelneemster Mieke was te spreken over de dag. “We hebben nieuwe ideeën bedacht vandaag. Nu nog kijken welke daarvan realistisch zijn!”, vertelde ze. “We gaan in ieder geval vol goede moed de halve finale op 18 november tegemoet. We gaan een leuke pitch houden die dag. Verder zou ik het natuurlijk heel leuk vinden om te winnen!”

Winnend bedrijf

Of Hoogheemraadschap Noorderkwartier en PWN de duurzaamste business case competitie van Nederland daadwerkelijk gaan winnen zal blijken tijdens de finale op 8 december.

Voor de foto’s van het Expertise lab op de Universiteit Utrecht klik hier.