Nieuws

Interessante verslagen van eerdere edities en natuurlijk alle laatste updates over de challenge van 2016 vind je hier. Laat je inspireren!

“Ik kreeg een traineecontract"

“Van deelname naast mijn baan tot nieuwe carrière”

Toen Arjen Kratz zich in 2014 voor het eerst inschreef voor de Sustainable Business Challenge was hij meteen hooked: niet één, maar twee keer deed hij uiteindelijk mee met de challenge en dat leverde hem niet alleen een ZZP-opdracht, maar ook een traineeship op. Arjen laat zien dat deelname aan de challenge prima te combineren is met studie of werk én dat je er heel veel mooie kansen uit kunt halen.

Mensen bij elkaar brengen

“Het mooiste aan de challenge vind ik dat je mensen met allerlei verschillende achtergronden bij elkaar zet”, steekt hij direct van wal. “Je gaat echt met een concreet iets aan de slag en krijgt echt een kijkje in het bedrijf. Je gaat direct in de praktijk werken én het opende voor mij allerlei deuren. Niet alleen voor mezelf, maar ook intern bij het bedrijf. We konden het niet verkroppen dat we de tweede plaats hadden gekregen en kregen ontzettend veel positieve energie en feedback van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij lieten ons weten dat we een prachtig begin hadden gemaakt én daagden ons uit om er verder mee te gaan. Door hun enthousiaste reactie hadden we écht motivatie om ons op het idee te storten. We hebben ons idee na de challenge vervolgens nog twee keer intern gepresenteerd en heel veel exposure voor ons idee gekregen. Uiteindelijk gaf het Hoogheemraadschap aan dat we een offerte konden uitschrijven om onze ideeën verder te ontwikkelen. Op die offerte kwam ook een akkoord; het begin van mijn tijd als ZZP’er”.

Een briljante kans

Toen Arjen zich inschreef voor de challenge was hij afgestudeerd en had hij een baan. “Ik had werk buiten bij eigen vakgebied en zag dit als een goede mogelijkheid om in touch te blijven met mijn eigen vakgebied. Het is heel leuk om weer met duurzaamheid bezig te zijn en met mensen samen te werken die dezelfde interesse hebben”. Ook het programma sloot goed aan bij zijn verwachtingen: “Je wordt in een groep geplaatst en gaat direct met een vraag aan de slag. Dat is ontzettend inspirerend; je wordt echt uitgedaagd om in een korte tijd met een innovatieve oplossing te komen!”. Dat hij het kon combineren met zijn werk was wel een voordeel. “Natuurlijk was het even druk, vooral toen we na de challenge een akkoord op de offerte hadden, maar als je iets leuk vindt om te doen krijg je er gewoon heel veel energie voor terug. Ik kan het dan ook iedereen aanraden; de challenge is heel erg regelbaar. Als je goede afspraken met je team maakt kun je het makkelijk met je andere activiteiten combineren. De flexibiliteit vond ik wel heel belangrijk. Je hoeft eigenlijk maar drie keer tegen je werkgever te zeggen dat je weg bent en kunt verder veel per mail werken; ideaal. Iedereen binnen mijn groep had wel iets; een studie, een baan, een project… maar we konden het goed met elkaar afstemmen”.

Van idee tot carrièrekansen

Inmiddels is er veel gebeurd bij Arjen. Hij heeft een succesvolle pilot achter de rug én heeft goed kunnen ervaren of het werk als ZZP’er hem beviel. “Tijdens de challenge hebben we ons in eerste instantie op ‘waterproof’ energievraagstukken gericht. Tegen het einde van de challenge kwamen we er achter dat er nog veel meer voordelen voor gebiedsontwikkeling aan het idee vastzaten. Dit konden we dus meteen verder uitwerken. We hielden ons na de challenge voornamelijk bezig met het aspect van gebiedsontwikkeling en zijn dus meteen met het Hoogheemraadschap, de gemeente en een derde partij aan tafel gaan zitten. Er waren heel veel uitdagingen en moeilijkheden, maar ook heel veel kansen. Daardoor konden we al vrij snel een pilot draaien op een bedrijventerrein; ontzettend gaaf”. Dat Arjen ook dit naast zijn werk bleef doen bleef niet onopgemerkt. Deze instelling heeft hem dan ook nog meer kansen opgeleverd: “Ik heb een traineecontract aangeboden gekregen bij de Brabantse overheden, waar ik na de zomer begin. Nu ga ik kijken hoe ik binnen mijn traineeship nog verder met ons idee aan de slag kan gaan; bijvoorbeeld door samenwerkingen te zoeken met andere partijen. Alles is hierdoor echt in een stroomversnelling geraakt, dus ik kan iedereen aanraden om mee te doen!”, besluit hij enthousiast.